Manastirea Prislop |
La intrarea în localitatea Săntămărie Orlea, dinspre Haţeg, se află una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Transilvania. Cu turnul ei impunător pare ca biserica medievală stă şi astăzi de strajă la hotare. A fost construită la sfârşitul secolului XIII şi a avut iniţial destinaţia de capelă ortodoxă la curtea cnejilor din familia Cândea, aceştia având un rol important în construirea bisericilor şi mănăstirilor din zonă. Tot de numele lor sunt legate şi Biserica Mănăstirii Colţ şi Cetatea Colţ, asociate cu poveşti fascinante.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei este un alt monument de arhitectură transilvană, aflându-se pe noua listă a monumentelor istorice. Bisericuţa este mică, modestă, etalând o simplitate arhitectonică dezarmantă. Înăuntru, abia dacă ar încăpea câţiva enoriaşi. Ca să intri, trebuie să pleci capul. Doar lumina, intrată printr-o mică ferestruică, rămâne captivă parcă în interiorul pereţilor.
Pe drumul ce leagă Hunedoara de Haţeg, prin comuna Silvaşul de Sus, o ramificaţie duce la Mânăstirea Prislop. Mânăstirea se află la 13 km de Haţeg. Construită în secolul al XIV-lea, de Sfântul Nicodim, Mânăstirea Prislop este nu numai un loc de pioasă reculegere, ci şi o farâmă din trecutul nostru, ca mai toate aşezămintele de acest fel din zonă.
Iniţial retrase şi ferite de aşezări şi oameni, în locuri parcă predestinate pentru adâncă şi smerită credinţă, aceste biserici ţin mereu porţile deschise, bucurându-se atunci când oamenii ce poposesc aici, la ceas de evanghelie sau atunci când se bate toaca, vin să se roage împreună întru buna slăvire a Domnului.
Biserica din Strei |
Biserica din Densus |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu