4 septembrie 2011

Popas la bisericile din Ţara Haţegului

Manastirea Prislop
Ţara Haţegului păstrează cele mai vechi biserici din România. "Bisericile de la Săntămăria Orlea, Ostrov, Colţ, Strei şi mai ales cea de la Densuş, depăşesc ca importanţă spirituală mănăstirile Moldovei, pentru că atestă vechimea credinţei ortodoxe pe meleagurile româneşti", a afirmat profesorul Dorin Alicu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.   Primul popas duhovnicesc în şirul bisericilor din Ţara Haţegului, va fi făcut, cum este şi firesc, la Biserica din Densuş, o biserică ,,bizară, făcută din marmuri şi coloane, culese de la Sarmizegetusa…E o marmură cu o inscripţie elegantă, luminoasă, frumoasă precum o statuie. Ascunsă în umbră, abia luminată de câteva şuviţe de soare venind pe nişte ferestruici... face impresia unei opere divine furată de genii nocturne "( George Călinescu). În biserica din Densuş se slujeşte şi astăzi, fiind singurul lăcaş sfânt de o asemenea vechime în care s-a slujit fără întrerupere, după ritul ortodox, de la înfiinţare şi până astăzi. Credincioşii vin şi de la 4 km distanţă, pe jos, pentru a asista la slujba de la Densuş.
    La intrarea în localitatea Săntămărie Orlea, dinspre Haţeg, se află una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Transilvania. Cu turnul ei impunător pare ca biserica medievală stă şi astăzi de strajă la hotare. A fost construită la sfârşitul secolului XIII şi a avut iniţial destinaţia de capelă ortodoxă la curtea cnejilor din familia Cândea, aceştia având  un rol important în construirea bisericilor şi mănăstirilor din zonă.  Tot de numele lor sunt legate şi Biserica Mănăstirii Colţ şi Cetatea Colţ, asociate cu poveşti fascinante.
    Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei  este un alt monument de arhitectură transilvană, aflându-se  pe noua listă a monumentelor istorice. Bisericuţa este mică, modestă, etalând o simplitate arhitectonică dezarmantă. Înăuntru, abia dacă ar încăpea câţiva enoriaşi. Ca să intri, trebuie să pleci capul. Doar lumina, intrată printr-o mică ferestruică, rămâne captivă parcă în interiorul pereţilor.
    Pe drumul ce leagă Hunedoara de Haţeg, prin comuna Silvaşul de Sus, o ramificaţie duce la Mânăstirea Prislop. Mânăstirea se află la 13 km de Haţeg. Construită în secolul al XIV-lea, de Sfântul Nicodim, Mânăstirea Prislop este nu numai un loc de pioasă reculegere, ci şi o farâmă din trecutul nostru, ca mai toate aşezămintele de acest fel din zonă.
    Iniţial retrase şi ferite de aşezări şi oameni, în locuri parcă predestinate pentru adâncă şi smerită credinţă, aceste biserici ţin mereu porţile deschise, bucurându-se atunci când oamenii ce poposesc aici, la ceas de evanghelie sau atunci când se bate toaca, vin să se roage împreună întru buna slăvire a Domnului.

Biserica din Strei
Biserica din Densus



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu