8 noiembrie 2011

Groapa Seacă

Pentru o îmbinare reuşită între plimbarea cu maşina pe o şosea de munte şi turismul de creastă este nevoie de un popas în care să-ţi instalezi,,statul major”, să iei o masă caldă, să te odihneşti şi să te informezi temeinic asupra traseelor pe care le vei parcurge. Astfel, dacă doriţi să străbateţi Parângul, acest popas ideal este Cabana Groapa Seacă, punct de plecare către mai multe obiective de neuitat.
    Situată la o altitudine de peste 1200 m, pe drumul ce uneşte Petroşaniul cu Voineasa,  într-o depresiune montană unde fusese localizat marele Gheţar al Jieţului, cabana beneficiază acum de o climă blândă şi împrejurimi deosebit de pitoreşti. Aşezată într-un punct important de plecare către Munţii Parâng, cabana e una dintre puţinele aşezări omeneşti pe o rază de cel puţin 10 km. Zona este de un pitoresc aparte, cu păduri falnice de brazi şi molid, cu cascade, chei, pereţi abrupţi şi înalţi, cu prăpăstii şi vârfuri maiestuoase...un loc binecuvântat de Dumnezeu.
    Cabana a fost înălţată în urmă cu 8 ani pe locul unei foste barăci a muncitorilor pădurari din Groapa Seacă. Astăzi, cabana primeşte cu ospitalitatea-i caracteristică pe orice amator de drumeţii care porneşte în marea aventură a descoperirii Parângului. Cabanierul, un mare iubitor al muntelui, le pune la dispoziţie atât cabana sa, cât şi sfaturi, informaţii, reguli de urmat pe cărări de munte.
    Aşadar, dacă aveţi câteva zile libere şi doriţi să scăpaţi de monotonia oraşului, luaţi-vă rucsacul în spate şi porniţi către crestele Parîngului. Veţi redescoperi peisaje de basm, culori de curcubeu şi veţi înţelege de ce se spune că muntele e o sursă de energie interioară.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu