Este greu să vorbeşti despre oraşul în care locuieşti. Uneori îl străbaţi atât de grăbit, alergând să rezolvi treburile zilnice, încât nici nu îl mai observi. Dar se întâmplă uneori, într-o după-amiază târzie, în timp ce mergi fără grabă spre casă, să îţi dai seama, pentru a nu ştiu câta oară, că oraşul tău este fermecător. S-ar putea chiar să îţi doreşti să hoinăreşti iar pe străzile lui, cunoscute sau necunoscute încă, fără nicio ţintă, doar pentru a-l mai descoperi o dată.
Să ne gândim, de exemplu, la Magna Curia. Câţi dintre voi ştiaţi că această clădire-monument istoric, este cea mai veche din oraş?! Castelul a fost construit drept casă de vacanţă de către Francisc Geszty, în 1582 şi, de-a lungul timpului, a adăpostit diverse personalităţi ca Sigismund Bathory, generalul Basta, Ştefan Bocskai, Gabriel Bathory şi Gabriel Bethlen, care l-a reconstruit în 1621 în stil renascentist. Sub Gabriel Bethlen, Deva a fost pentru o scurtă perioadă capitala Principatului Transilvaniei.
După unirea Transilvaniei cu România, în anul1918, Magna Curia, numită şi Castelul Bethlen a trecut în proprietatea statului roman, iar din 1938 în castel a fost amenajat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Iar dacă vă nimeriţi prin zonă, este bine de ştiut că muzeul găzduieşte expoziţia ,,Antichităţi egiptene”, în cadrul căreia vor fi expuse piese arheologice cuprinse cronologic între perioada Imperiului Nou şi cea a Ptolemeilor. Expoziţia va fi deschisă publicului larg zilnic, cu exceptia zilei de luni, între orele 09.00 şi 17.00, în perioada 10 octombrie 2009 - 31 ianuarie 2010.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu