22 noiembrie 2011

Staţiunea Rânca

   Zona turistică Rânca, este situată în judeţul Gorj, la o altitudine de circa 1700 de metri, destul de aproape de localităţile Novaci (cca. 18 km) şi Baia de Fier (30 km). Această staţiune începe să-şi facă loc printre staţiunile montane din ţară datorită peisajelor frumoase şi pârtiilor bune de schi. Până în anul 2000, Rânca era o zonă sălbatică cu doar 2-3 cabane, necunoscută turiştilor. În ultimii ani, s-au ridicat numeroase vile şi cabane, au fost amenajate pârtii de schi, Rânca devenind o staţiune cochetă, în plină dezvoltare, care îmbină modernul cu sălbăticia muntelui.
    Pădurile de brazi, stejari, mesteceni şi frasini, zăpada abundentă din timpul iernii, aerul curat şi tare, liniştea deplină şi sălbăticia locurilor fac din această staţiune o destinaţie deosebită la sfârşit de săptămână sau în concediu. Priveliştea, absolut magnifică, reprezintă o atracţie pentru schiori, care în fiecare week-end iau cu asalt pârtiile. Iarna este o zonă ideală pentru ski, snowboard si free-ride . Zăpada cade din septembrie şi se menţine pânã în mai. În momentul de faţă există două pârtii de ski amenajate cu instalaţii de teleski şi mai multe pârtii naturale, perfecte pentru free-ride pe Corneşu Mic (diferenţa de nivel 200 m) şi Vf. Păpuşa (diferenţa de nivel 910 m). Una din pârtii este dotată şi cu instalaţie de nocturnă. Se pot închiria ATV-uri, snowmobile şi snowboard, iar vara se pot face salturi cu parapanta.
    Oferta de cazare este destul de  diversificată, în ultimii ani fiind construite numeroase pensiuni şi hoteluri unde confortul şi ospitalitatea predomină.
    Pentru a ajunge la Rânca, trebuie să parcurgeţi şoseaua care duce de la Târgu Jiu la Novaci, plus 18 kilometri din capătul de nord al Novacilor până în staţiune. Pe tronsonul Novaci-Rânca, DN 67 C, se circulă în condiţii de iarnă, iar şoferii trebuie să aibă autoturismele echipate cu lanţuri şi anvelope de iarnă. Practic, drumul trece prin creierii munţilor ,aşa că veţi avea ocazia de a asista la  spectacolul minunat pe care-l oferă natura înzăpezită.

8 noiembrie 2011

Groapa Seacă

Pentru o îmbinare reuşită între plimbarea cu maşina pe o şosea de munte şi turismul de creastă este nevoie de un popas în care să-ţi instalezi,,statul major”, să iei o masă caldă, să te odihneşti şi să te informezi temeinic asupra traseelor pe care le vei parcurge. Astfel, dacă doriţi să străbateţi Parângul, acest popas ideal este Cabana Groapa Seacă, punct de plecare către mai multe obiective de neuitat.
    Situată la o altitudine de peste 1200 m, pe drumul ce uneşte Petroşaniul cu Voineasa,  într-o depresiune montană unde fusese localizat marele Gheţar al Jieţului, cabana beneficiază acum de o climă blândă şi împrejurimi deosebit de pitoreşti. Aşezată într-un punct important de plecare către Munţii Parâng, cabana e una dintre puţinele aşezări omeneşti pe o rază de cel puţin 10 km. Zona este de un pitoresc aparte, cu păduri falnice de brazi şi molid, cu cascade, chei, pereţi abrupţi şi înalţi, cu prăpăstii şi vârfuri maiestuoase...un loc binecuvântat de Dumnezeu.
    Cabana a fost înălţată în urmă cu 8 ani pe locul unei foste barăci a muncitorilor pădurari din Groapa Seacă. Astăzi, cabana primeşte cu ospitalitatea-i caracteristică pe orice amator de drumeţii care porneşte în marea aventură a descoperirii Parângului. Cabanierul, un mare iubitor al muntelui, le pune la dispoziţie atât cabana sa, cât şi sfaturi, informaţii, reguli de urmat pe cărări de munte.
    Aşadar, dacă aveţi câteva zile libere şi doriţi să scăpaţi de monotonia oraşului, luaţi-vă rucsacul în spate şi porniţi către crestele Parîngului. Veţi redescoperi peisaje de basm, culori de curcubeu şi veţi înţelege de ce se spune că muntele e o sursă de energie interioară.