Pe culmile Apusenilor, la 1200 m altitudine, în apropierea cătunului Casa de Piatră, se găseşte una dintre cele mai spectaculoase peşteri din România, Gheţarul de la Vârtop. Ea a devenit celebră în spaţiul ştiinţific după ce în urma cu 30 de ani aici au fost descoperite urme pietrificate ale „Omului de Vârtop” (Homo Sapiens Fossilis), cu o vechime de 62000 de ani.
Peştera are o lungime de 340 m, prezentând la intrare un portal de 15 m lăţime şi 5 m înălţime. Prin această intrare se ajunge în „Sala Gheţarului”, care adăposteşte un sector cu gheaţă. Din această sală, trecând prin poartă şi un scurt sector de galerie joasă, se ajunge în „Sala Domului”, în care se poate admira un dom din montmilch festonat cu gururi, precum şi interesante draperii pe tavan. De aici se intră în „Sala Minunilor”, denumită astfel datorită diversităţii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, coralite, stilolite, gururi etc. Din această sală se urcă spre „Sala Mare”,unde se pot admira numeroase formaţiuni de depunere calcitică, foarte variate ca tip şi bine conservate.
La Gheţarul de la Vârtop se ajunge urmând drumul de pe Valea Gârda Seacă, 12 km din comuna Gârda de Sus, până în cătunul Casa de Piatră, la care se poate ajunge şi coborând din traseul turistic Padiş – Scărişoara, prin Poiana Călineasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu