22 februarie 2011

CASTELUL KENDEFFY

Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea este menţionat documentar din 1363, iar actuala construcţie datează din 1782. El a aparţinut familiei Kendeffy, una dintre cele mai vechi familii nobiliare care a influenţat viaţa economică, socială şi culturală a zonei timp de mai multe secole.
Castelul Kendeffy se află aproape de centrul localităţii şi se înalţă deasupra drumului care leagă satele Râu de Mori şi Sântămăria Orlea. Clădirea are un plan aproape dreptunghiular şi este compusă din trei unităţi, atragând atenţia asupra sa mai ales datorită turnului său monumental. Castelul, plasat pe o înălţime delimitată printr-un parapet construit din piatră şi cărămidă şi accesibil prin două rampe, are un aspect predominant neogotic, prin următoarele elemente arhitecturale: turnul, balustrada cu crenel, fiale, ferestre în arc frânt, balconul mic, dar şi datorită compoziţiei sale asimetrice.
Istoria contemporană a castelului, asemenea multor edificii de acest gen, este destul de tristă. După 1946 castelul a fost naţionalizat. Clădirea propriu-zisă a castelului nu a fost folosită şi s-a degradat în aşa fel încât în anii 1980 turnul, împreună cu alte detalii, a trebuit să fie reconstruit. După aceste intervenţii a fost amenajat în castel un hotel, care funcţionează şi în zilele noastre. zn

8 februarie 2011

GHEŢARUL DE LA VÂRTOP

Pe culmile Apusenilor, la 1200 m altitudine, în apropierea cătunului Casa de Piatră, se găseşte una dintre cele mai spectaculoase peşteri din România, Gheţarul de la Vârtop. Ea a devenit celebră în spaţiul ştiinţific după ce în urma cu 30 de ani aici au fost descoperite urme pietrificate ale „Omului de Vârtop” (Homo Sapiens Fossilis), cu o vechime de 62000 de ani.
Peştera are o lungime de 340 m, prezentând la intrare un portal de 15 m lăţime şi 5 m înălţime. Prin această intrare se ajunge în „Sala Gheţarului”, care adăposteşte un sector cu gheaţă. Din această sală, trecând prin poartă şi un scurt sector de galerie joasă, se ajunge în „Sala Domului”, în care se poate admira un dom din montmilch festonat cu gururi, precum şi interesante draperii pe tavan. De aici se intră în „Sala Minunilor”, denumită astfel datorită diversităţii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, coralite, stilolite, gururi etc. Din această sală se urcă spre „Sala Mare”,unde se pot admira numeroase formaţiuni de depunere calcitică, foarte variate ca tip şi bine conservate.
La Gheţarul de la Vârtop se ajunge urmând drumul de pe Valea Gârda Seacă, 12 km din comuna Gârda de Sus, până în cătunul Casa de Piatră, la care se poate ajunge şi coborând din traseul turistic Padiş – Scărişoara, prin Poiana Călineasa.