Retezatul e superb în orice anotimp...iarna, masiv şi semeţ, domină Ţara Haţegului de sub mantia de zăpadă. Toamna e învăluit de toate nuanţele de roşu şi galben iar vara, lacurile albastre bordate de jnepenişuri şi pajişti smălţuite de flori, răsfaţă privirea.
Retezatul şi-a câştigat renumele prin accesibilitate şi posibilităţi de drumeţii accesibile tuturor. Caracteristicile masivului sunt piscurile piramidale şi lacurile glaciare. În timpul drumeţiilor, veţi putea întâlni capre negre sau marmote iar florile din poieni vă vor cuceri pentru totdeauna.
Iar dacă laşi privirea să rătăcească asupra uriaşilor de piatră ce par estompaţi în pâcla depărtărilor, gândul te poartă înapoi la basmele copilăriei. Jos, în circurile glaciare ale văilor alpine se zăresc sclipirile de diamant ale celor peste 80 de lacuri, podoabe de mare preţ ale Masivului Retezat.
Aşadar, Retezatul este un munte al superlativelor. Valorilor peisagistice originale care suscită practicarea intensă a turismului li se adaugă o floră şi o faună bogată şi variată, ocrotită în cadrul Parcului Naţional Retezat.
Fiind un adevărat muzeu de istorie naturală, Retezatul trebuie protejat de turişti, pentru că adevăratul sens al turismului nu este acela de a realiza performanţe de distanţă si de altitudine, ci de a cunoaşte natura, de a gusta din plin frumuseţile ei.
Ce tara frumoasa avem, pacat... nu ca e locuita, ci ca e prost condusa!
RăspundețiȘtergere