Sunt unele destinaţii de sezon a căror frumuseţe atinge cele mai înalte limite doar câteva zile pe an. O asemenea destinaţie este şi satul Nucşoara, comuna Sălaşu de Sus, unde se află renumitele Fâneţe cu narcise, arie protejată, ,,inundată” în fiecate primăvară cu narcise.
Fâneţele cu narcise se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare între localităţile Sălaşu de Sus şi Nucşoara, în apropierea Parcului Naţional Retezat, fiind o rezervaţie botanică, de categoria a IV-a. Narcisele din fâneţe înfloresc în luna mai şi la începutul lunii iunie, creând astfel un peisaj feeric. Localnicii spun că primele narcise au fost aduse la Sălaşu de Sus pe la 1900 de către un olandez. În ultimii ani, Fâneţele cu narcise a devenit amplasamentul în care se desfăşoară anual tradiţionalul ,, Festival al narciselor”, prilej cu care numeroşi turişti vin aici să se relaxeze şi să admire această splendoare a naturii.În afară de valoarea peisagistică a zonei,comuna Sălaşu de Sus se mai mândreşte şi cu trecutul istoric, care a lăsat în urmă numeroase vestigii. Astfel, în comună se pot vedea ruinele unei cetăţi feudale cu patru bastioane, cu un pod suspendat şi urmele unui paraclis. Tot aici se găsesc şi urmele unei aşezări romane. Nu departe de Sălaşu de Sus, la Mălăieşti se pot vedea urmele unei alte fortificaţii medievale, ce atestă continuitatea aşezărilor româneşti în aceste locuri.
Aşadar, dacă doriţi să vizitaţi un colţ de rai, presărat cu narcise, neatins de mirajul civilizaţiei, Fâneţele cu narcise de la Nucşoara este locul cel mai potrivit.