17 noiembrie 2010

SARMISEGETUZA REGIA

Sarmisegetuza Regia, capitala regilor daci, este situată în Munţii Orăştiei, în satul Grădiştea Muncelului. Fiind cea mai mare dintre fortificaţiile dacice, aceasta a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munţii Orăştiei, care cuprindea şase citadele: Sarmizegetusa, Cetăţuia, Blidaru, Luncani, Băniţa şi Căpâlna, toate fiind incluse în patrimonial mondial UNESCO.
Acest centru politic şi militar al dacilor este, de fapt,un complex de sanctuare situate la 1200 m altitudine pe un platou terasat artificial. Ne atrag atenţia 2 sanctuare: sanctuarul mare rotund şi “soarele de andezit”, ale cărui blocuri de piatră sunt aşezate într-o anumită succesiune, simbolizând razele soarelui, având astfel un rol calendaristic. În ceea ce priveşte sanctuarul mare rotund se remarcă o oarecare asemănare cu Stonehenge, adăugând astfel un plus de mister acestor locuri. O constatare similară se poate face şi în ceea ce priveşte “soarele de andezit”, care este foarte asemănător cu celebrul calendar Maya.
Cei mai mulţi istorici estimează ridicarea lor în secolele III-II î.Hr., dar sunt şi păreri care susţin că aceste sanctuare au o vechime cu 600 de ani mai mare. Cine vizitează rămăşiţele cetăţii vede doar o mică parte din construcţia iniţială. Totuşi, locul încă îşi mai păstrează sacralitatea, iar ruinele rămase în picioare îşi spun în continuare povestea…

2 noiembrie 2010

CHEILE RIBICIOAREI

Cheile Ribicioarei sunt situate pe firul văii Ribicioarei, mai sus de satul cu același nume, cam la 12 km de Ţebea. Zona nu este amenajată turistic, dar constituie un spaţiu perfect pentru amatorii de drumeţii prin locuri sălbatice. Traseul îi oferă drumeţului privelişti minunate prin felul în care şi-a săpat drumul prin piatra calcaroasă. Turiştii pot admira abrupturi desfăşurate în întreaga lor splendoare, cornişele zimţate şi piscurile ascuţite, ravenele în rocă sau grohotişurile mobile. Un peisaj sălbatic, auster, dar tocmai de aici izvorăşte frumuseţea sa, pentru că obligă privirea să urce şi să coboare într-un vals al extremelor, pentru că pune priceperea la încercare, deoarece nu-i uşor să străbaţi asemenea canioane unde cascadele alcătuiesc adevărate salbe fluide. Alte peşteri din Cheile Ribicioarei, deşi de dimensiuni liliputane, vin să completeze, să divesifice atracţiile unui inedit obiectiv de cel mai mare interes turistic. Şi cascadele sunt minunate, unice în ţară şi oferă satisfacţii vizuale extraordinare, care cu greu vor putea fi egalate în călătoriile voastre viitoare.
Aşa cum am spus, zona este slab dezvoltată din punct de vedere turistic, accesul fiind dificil, însă tocmai acest lucru dă farmec locurilor, iar efortul care trebuie făcut pentru a vedea aceste minunăţii ale naturii merită din plin.