28 iulie 2010

LACUL CINCIŞ

Cum ne-am putea răcori cel mai bine în aceste zile caniculare, dacă nu pe apă?! Fie că vrei să te scalzi şi să te bronzezi, fie că vrei să pescuieşti sau pur şi simplu să leneveşti în natură, Lacul Cinciş este locul ideal. Îl găseşti la cca 8 km distanţă de municipiul Hunedoara, ascuns în Munţii Poiana Ruscă. Lacul cu o suprafaţă de 867 ha are o poveste tristă care, paradoxal, sporeşte farmecul acestor locuri. Se pare că lacul Cinciş este situat pe vatra satului cu acelaşi nume, care în 1962 a fost strămutat pe un deal din apropiere pentru a putea lua naştere lacul de acumulare.Astfel, după o existenţă de peste 1000 de ani, satul a fost pentru totdeauna înghiţit de ape, iar oamenii izgoniţi din casele stămoşeşti. Apele lacului au acoperit şi o biserică ortodoxă din secolul XV, iar în verile secetoase turla bisericii ţâşneşte din oglinda apei, fiind destul de uşor de observat cu ochiul liber.
De-a lungul timpului, pe malurile lacului au apărut numeroase case de vacanţă, vile şi hoteluri, pline în permanenţă cu turişti. Iubitorii sporturilor nautice vor găsi aici toate condiţiile pentru practicarea sportului preferat, dar şi hidrobiciclete şi bărci cu vâsle pentru plimbări pe lac. zn

13 iulie 2010

TÂRGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA

În fiecare an, în cel mai apropiat week-end de ziua de 20 a lunii iulie, Muntele Găina este gazda unei manifestări denumită tradiţional ,,Târgul de fete”, considerată cea mai mare sărbătoare de acest fel din România.
Tradiţia de a urca pe Muntele Găina în preajma sărbătorii de Sf. Ilie, nu s-a pierdut, deşi în zilele noastre vechile rânduieli s-au schimbat. Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba, de fapt, de altceva: o sărbătoare a tuturor moţilor, în care fete şi băieţi joacă, petrec, cântă, în care feciorii fac cunoştinţă cu fetele din locuri îndepărtate, pentru ca apoi, mulţi dintre ei să se căsătorească.
În acest an, Târgul de fete se va desfăşura în perioada 18-19 iulie şi va debuta cu expoziţia Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică, ce va avea loc la Casa Memorială Avram Iancu, urmată de parada portului popular şi de finala Festivalului – concursului ,,Cultură pentru cultură”. Duminică va fi vernisată expoziţia meşterilor populari prezenţi la târg şi va avea loc un program artistic ce va reuni formaţii artistice din judeţele învecinate.
Aşadar, dacă nu v-aţi programat nimic în perioada 18-19 iulie, noi vă recomandăm să mergeţi în inima Apusenilor şi să vă bucuraţi din plin de această sărbătoare a tradiţiilor şi folclorului românesc...şi cine ştie ce se poate întâmpla?! S-ar putea să vă găsiţi perechea!